HTML

Török Mezők Önképző

Tanulni, tanulni, tanulni. Ha nincs miért, ha nincs mikor és ha úgy alapvetően minek, - akkor is. Mindent a törökökről, legyen az akár Török Zsolt is.

FAce Like

Friss topikok

GPR

Pagerank ellenőrzés

Linkblog

Archívum

Új útra lép Törökország

2011.06.24. 16:08 Kasza Száva

(forrás: Világgazdaság) Gratulált tegnap Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnöknek választási gyõzelméhez Herman Van Rompuy, az Európai Tanács és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, új lendületet remélve mind a reformok, mind az EU-csatlakozási tárgyalások területén.

 

Erdogan pártja, az Igazság és Fejlõdés abszolút többséget kapott a választásokon, de a kétharmadot nem érte el, jóllehet ez is szerepelt a várakozások közt.

A kormányfő azt ígérte, hogy „a lehető legszélesebb konszenzusra” törekszik majd az ellenzékkel és a civil társadalommal „egy új, Törökországhoz méltó liberális alkotmány megfogalmazása” érdekében.
Van Rompuy és Barroso közös közleményükben üdvözletüket fejezték ki, megállapítva, hogy az eredmény „megnyitja az utat a törökországi demokratikus intézmények megerõsítése és az ország korszerûsítése elõtt, az európai értékek és normák irányába”.

A közlemény Törökország EU-hoz fűződő kapcsolatait is érinti, hiszen kijelenti: „Az előrelépések e területeken minden bizonnyal új lendületet adnak majd az európai uniós csatlakozási tárgyalásokhoz.” Törökország 2005-ben kezdte meg a csatlakozási tárgyalásokat az EU-val, ám a ciprusi válság megoldatlansága, valamint Franciaország és Németország ellenállása miatt a közösséghez való közeledési folyamat megfeneklett.

Szakértők szerint a választás eredménye kedvező hatással lesz Törökország gazdaságára és társadalmi viszonyaira. A voksolás végeredményére válaszul tegnap erősödött a török líra az ázsiai pénzpiacokon, és elemzők arra számítanak, hogy a török fizetőeszköz tovább növeli értékét a dollárhoz képest.

Szerző: Világgazdaság

Szólj hozzá!

Címkék: eu törökország aktuális barroso erdogan választás2011

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmezok.blog.hu/api/trackback/id/tr623011702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása