HTML

Török Mezők Önképző

Tanulni, tanulni, tanulni. Ha nincs miért, ha nincs mikor és ha úgy alapvetően minek, - akkor is. Mindent a törökökről, legyen az akár Török Zsolt is.

FAce Like

Friss topikok

GPR

Pagerank ellenőrzés

Linkblog

Archívum

Törökország választ: az új alkotmány a tét

2011.06.10. 15:07 Kasza Száva

Vasárnap választások lesznek Törökországban. Bár valamennyi közvéleménykutatás azt támasztja alá, hogy a legtöbb szavazatot most is a jelenlegi kormánypárt, vagyis az AKP kapja majd, az finoman szólva is kérdéses, mekkora többséget szerez majd az új parlamentben, márpedig ez a kormány középtávú terveinek esélyei szempontjából egyáltalán nem mindegy.

Még arra is van esély, hogy kormány támogatottsága csökkeni fog a vasárnapi voksolást követően. Nagy valószínűséggel ellenük szavaznak majd a kurdok (a szavazók 15 százaléka eleve elveszhet így), a liberálisok - és sokan mások is, akik figyelnek a külföldről érkező kritikákra, amelyek a kormányzat lehetséges diktatórikus, antidemokratikus eszközeit támadják. Az AKP ellenfeleinek esélyét mindenestre jelentősen csökentette a 10 ellenzéki vezető szereplésével az elmúlt hetekben kirobbant és lényegében titkosszolgálati eszközökkel dokumentált szexbotrány, amelynek kiszivárogtatását bőszen tagadják a kormánybárti oldalon.

Erdogan miniszterlnök népszerűsége rekordnövekedést mutat az utóbbi időszakban, mégsem lehet biztos abban, hogy olyan mértékű parlamenti többséghez jut, amely legfőbb célját is lehetővé teszi: egy új alkotmány létrehozását. Erdogan nem kevesebbet ígér arra az esetre, ha megkapja a szükséges támogatást, mint hogy Törökország 2023-ra a világ 10 legnagyobb gazdasága közé kerül. A jövendő új alkotmány pedig, ugyancsak Erdogan ígérete szerint, jóval demokratikusabb lesz majd, mint a jelenlegi, hiszen azt még az 1980-as katonai puccsot követően, meglehetősen feszült időszakban hozták még tető alá.  

Az alkotmányozás lebonyolításához Edogannak legalább 330 képviselői helyre lenne szüksége a lehetséges 550-ből, de az új alaptörvény bevezetését ez esetben még egy népszavazással is meg kellene támogatnia. Ha azonban két nap múlva 367 képviselői helyet is meg tud szerezni, úgy a népszavazás is elkerülhető. Az AKP-nak jelenleg 341 képviselője ül a török parlamentben.

 

1 komment

Címkék: komoly törökország aktuális erdogan akp választás2011

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmezok.blog.hu/api/trackback/id/tr752973228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.06.10. 18:37:57

Néhány a 2023-as igéretek közül: török űrprogram, csatorna a Fekete- és Földközi-tenger között, saját tervezésű és gyártású utasszállító repülőgép. Szóval azt nem lehet mondani, hogy önbizalom-hiányban szenvednének.
süti beállítások módosítása