HTML

Török Mezők Önképző

Tanulni, tanulni, tanulni. Ha nincs miért, ha nincs mikor és ha úgy alapvetően minek, - akkor is. Mindent a törökökről, legyen az akár Török Zsolt is.

FAce Like

Friss topikok

GPR

Pagerank ellenőrzés

Linkblog

Archívum

Tudományos konferencia Budapesten: téma az EU bővítése

2011.06.08. 19:09 Kasza Száva

(Forrás: MTI) Az MTA Világgazdasági Kutatóintézete (VKI) és a Friedrich Ebert Alapítvány budapesti irodája által szervezett, az EU-bővítésről értekező konferencián Törökország is több alkalommal szóba került.

Először Günter Seufert, a berlini Tudományos és Politikai Alapítvány kutatója ismertetett törökországi közvéleménykutatási adatokat. Ezek szerint a megkérdezettek mintegy 70 százaléka támogatja országa esetkeges csatlakozását az EU-hoz. Seufert azt is elmondta, hogy a tagság ellenzői általában arra hivatkoznak, hogy országuk az EU nélkül is elég erős, ráadásul a törökök más kulturális értékeket vallanak, mint az unióbeli népek, így az EU nem is venné szívesen a csatlakozásukat, muszlim országként nem illenének az unióba. A támogatók ezzel szemben azzal érvelnek, hogy jelentős gazdasági előnyökkel járna a csatlakozás, miközben erősödne az országban a demokrácia és emelkedne az életszínvonal.

Szigetvári Tamás, a VKI kutatója is beszélt Törökországról: meglátása szerint a törökök az elmúlt években új, magabiztos, aktív külpolitikába kezdtek, amelynek egyik fontos célja a nyugat-balkáni kapcsolatok erősítése. Törökország gazdasági pozíciói már most is nagyon erősek a térségben: Koszovó kivételével a minden állammal szabadkereskedelmi megállapodásokat kötött, jelentős török érdekeltségek létesültek a telekommunikációt, az infrastruktúrát és a pénzügyeket érintő piaci szférákban. Szigetvári Tamás szerint Törökország helyzetét megnehezíti azonban, hogy az egyes térségbeli országok történelmi okokból bizalmatlanok vele szemben, így az EU és Oroszország sokszor vonzóbb partnernek tűnik fel.

 

Szólj hozzá!

Címkék: mti komoly magyarország eu törökország aktuális mta vki günter deufert szigetvári tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmezok.blog.hu/api/trackback/id/tr572968596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása